قهوه در سراسر جهان، عاشقان وفاداری دارد که روز به روز به جمعیت شان افزوده می شود. خوردن فنجان کوچکی قهوه اصیل می تواند برای ساعت ها فرد را شاداب و پرانرژی نگه دارد و خستگی را رفع نماید. اینکه با خوردن قهوه چه اتفاقی در بدن ما می افتد و بعد از خوردن قهوه چه باید بخوریم را در این مقاله شرح می دهیم.
کسی نمیداند که قهوه (coffee) دقیقا چه زمانی و توسط چه کسی کشف شد؛ چرا که داستانهای زیادی در مورد آن گفته شده است که هر یک روایت خاص خود را دارد؛ اما در میان این داستانها و روایتها، کشف دانههای قهوه ریشه در فلات اتیوپی دارد. براساس افسانهها یک دامدار به نام کالدی (Kaldi) که یک گله بز داشت نخستین کسی بود که پتانسیلهای بالقوه این دانههای محبوب را کشف کرده است.
داستان از این قرار است که این دامدار روزی گله بزهای خود را به مرتع برد و پس از چرای گله متوجه شد که بزها با خوردن دانههای گیاهی خاص به شدت انرژی گرفتهاند، بهطوریکه شب نمیتوانند بخوابند و سر و صدا میکنند.
همین موضوع باعث پیدایش این میوه شد که اهالی کشور اتیوپی از گیلاس قهوه برای تهیه ی سوپ و نوشیدنی ها استفاده می کردند زمانی هم متوجه این موضوع می شوند که وقتی این دانه ها تحت تاثیر حرارت قراربگیرند واکنش نشان داده و شکل و رنگ آن تغییر می کند.
درختچه های قهوه توسط تجار عرب از اتیوپی به کشور یمن برده شد و در آنجا کشت و پرورش داده شد که گونه های متعددی از این گیاه نیز تکثیر شد از کشور یمن این میوه به کشور های اروپایی و توسط تجار ایرانی در زمان قاجار به ایران آورده شد. درخت قهوه از گونه های مختلفی تشکیل شده است که معروف ترین آن میتوانیم به گونه ی عربیکا و روبوستا نام برد و اکنون حدود ۷۰درصد مزارع جهان تحت کشت گونه های عربیکا قهوه هستند و میتوانیم بگوییم از محبوب ترین نوع گونه های قهوه است.
دانه برشته شده قهوه حاوی کافئین می باشد، و با توجه به نوع گونه قهوه عربیکا یا روبوستا میزان کافئین آن متفاوت می باشد، زمانی که ما قهوه می نوشیم، کافئین وارد بدن ما می شود که هر فنجان اسپرسو حدودا ۳گرم کافئین دارد و زمانی در حدود ۸ساعت طول می کشد تا کافئین به صورت کامل از بدن انسان خارج گردد.
مصرف کافئین باعث ترشح هورمون کورتیزول در مغز انسان می گردد، این هورمون حس خوشایند و رفع خستگی را به مخاطب میدهد و افراد میتوانند فعالیت بدنی بیشتری داشته باشند، مصرف بیش از حد کافئین بسیار مضر و باعث تپش قلب و عرق سرد می شود. افرادی که بیماری های قلبی دارند، خانم هایی باردار و افراد زیر۷ سال از مصرف کافئین منع شده اند.
این باور که قهوه هر چه تلخ تر باشد کافئین آن بیشتر است، اشتباه است. دانه های قهوه بنا بر نوع گونه، نوع فرآوری دانه های گیاه و دم آوری قهوه با هم متفاوت هستند. ولی در کل کافئین در دمای بالای ۷۵ درجه از دانه های قهوه در آب حل می شود.
قهوه نیز مانند غذا خوردن آداب مخصوصی دارد. نوشیدن قهوه بعد از میل کردن غذا میتواند به هضم معده کمک کند این میزان قهوه بصورت متوسط ۲۰میلی لیتر اسپرسو و یا ۶۰میلی لیتر قهوه دمی باشد کفایت میکند و اگر مقدار زیادی قهوه مصرف کنیم احتمال رفلکس معده نیز وجود دارد به همین دلیل در نوشیدن قهوه زیاده روی نکنید.همچنین اگر ورزشکار هستید، قهوه را قبل از ورزش میل نمایید تا بازدهی بالاتری داشته باشید.
شکر به قهوه اضافه کنیم یا نه؟؟؟
قهوه اسپرسو بدلیل اینکه عصاره حدودا غلیظ دارد برای شیرین کردن آن پیشنهاد نمی شود که شکر به آن اضافه کنید در اصل با اضافه کردن شکر به آن فقط غلظت آن را بیشتر و طعمی شبیه به کارامل غلیظ پیدا میکند به همین منظور شیر گرم با دمای ۷۵ درجه سانتی گراد و یا شیر بخار داده شده میتواند میزان تلخی عصاره اسپرسو را کمتر کرده و بعضا طعم شیرینی نیز به آن اضافه کند، میل کردن شکلات همراه قهوه نیز میتواند علاوه بر اینکه کافئین ورودی به بدن را بیشتر میکند پس مزه شیرین نیز به طعم قهوه ما اضافه می شود.
قهوه های ترک و قهوه های دمی به دلیل اینکه غلظت کمتری دارند عمدتا با اضافه کردن شکر می توان آنرا شیرین کرد و حتی طعم دهنده های متنوعی قبیل کارامل، شکلات، فندق و رام می تواند طعم نهایی قهوه شما را خوشمزه تر کند.
احتمالا شما هم برای نخستین بار که یک قهوه غلیظ و اصیل سفارش دادید و یک لیوان آب سرد یا شربت در کنار آن برایتان آوردند، متعجب شدید. قهوههای غلیظ همانند قهوه ترک، قهوه اسپرسو یا فرانسه را همیشه با یک لیوان آب سرد سرو میکنند.
علت اصلی سرو آب در کنار قهوه این است، که قبل از نوشیدن قهوه مقداری آب میل نمایید تا دهان و زبان شما پاکیزه شود تا طعم قهوه را بهتر حس کنید. دلیل دیگر آن این است که عصاره قهوه از نظر PH اسیدی می باشد، به همین دلیل قبل از نوشیدن قهوه، آب که خنثی است میل می کنند تا برای معده مشکلی ایجاد نشود( نوشیدنی قهوه به افرادی که رفلکس معده یا بیماری های مرتبط با معده و هضم آن دارند پیشنهاد نمیشود.)
همچنین بعد از نوشیدن قهوه، برای کم کردن تلخی دهان و مطبوع کردن طعم دهان از آب یا شربت استفاده می شود.
به چند دلیل مهم، میتوان نوشیدنی طعم دار آلوئه ورا نیوورا را در کنار قهوه سرو کرد:
۱. نوشیدنی آلوئه ورای نیوورا منبع منیزیم است و اگر فرد به کافئین حساسیت داشته باشد و یا مقدار زیادی قهوه استفاده کرده باشد، به خاطر دارا بودن منیزیم عوارض جانبی قهوه را کاهش می دهد.
۲. نوشیدنی آلوئه ورای نیوورا، به خاطر خواص ژل آلوئه ورا بعد از مصرف قهوه، از رفلکس معده جلوگیری می کند.
۳. نوشیدنی آلوئه ورای نیوورا از نظر طب سنتی، دارای طبع گرم و تر است، در حالی که قهوه دارای طبع سرد و خشک است و استفاده از این نوشیدنی بعد از قهوه به حفظ تعادل بدن کمک می کند.
۴. نوشیدنی آلوئه ورای نیوورا با عسل طبیعی شیرین شده و فاقد شکر است و با شیرینی ملایمی که دارد باعث مطبوع تر و خوشایند تر شدن طعم قهوه در دهان می شود.